Być może makarony nie są naszymi sprzymierzeńcami w zachowaniu szczupłej sylwetki, ale moje wersja jest na pewno o wiele bardziej dietetyczna i zdrowsza. Ciemny makaron, warzywa, zioła i oliwa z oliwek...Prosty sposób, aby zjeść smacznie, bez wyrzutów sumienia:))
Składniki na 2 porcje:
ok. 250g suchego makaronu penne z pełnego przemiału
pół średniej wielkości cukinii
pól czerwonej papryki
pół żółtej papryki
ok. 15 czarnych oliwek
pieprz
sól
trochę oliwy
tymianek
suszona bazylia
3 ząbki czosnku
Dodatkowo:
świeża bazylia do przybrania. Możecie ją również dodać do samego makaronu.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oliwy do momentu, aż będzie
al dente. Pełnoziarnisty makaron gotuję troszkę dłużej od zwykłego (ok.10 minut). W międzyczasie wrzucamy na rozgrzaną oliwę paprykę czerwoną i żółtą. po pięciu minutach dodajemy cukinię oraz drobno posiekany czosnek. Przyprawiamy tymiankiem i bazylią. Ugotowany makaron również wrzucamy na patelnię. Dodajemy oliwki. Wszystko smażymy ok. 3 minut.Nie dłużej, gdyż makaron na patelni może za bardzo zmięknąć.
Opcjonalnie możemy dodać puszkę pomidorów typu pelati.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz