Przepis zmieniałam już kilkakrotnie, ale z czystym sumieniem muszę przyznać, ze ta wersja jest po prostu najlepsza i będzie cieszyć każde podniebienie.
Składniki na 4 porcje:
500g soczewicy czerwonej
3 duże marchewki
2 cebule
pół czerwonej papryki
pieprz
sól
2 kostki bulionowe (drobiowe lub warzywne)
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
Dodatkowo:
4 łyżki serka mascarpone
pietruszka, roszponka lub bazylia do ozdoby
Przygotowanie:
Soczewicę wrzucamy do gotującej i osolonej wody. Gotujemy ok.15 minut. W międzyczasie rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekana cebulę. Gdy się już zeszkli, dodajemy marchewkę pokrojoną w miarę małe plasterki. Posypujemy 2 płaskimi łyżkami cukru, dzięki temu nasza marchewka będzie miała ładną glazurę. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki paprykę. Dusimy kolejne 10 minut. Ugotowana i odcedzoną soczewicę dodajemy do podduszonych warzyw i zalewamy bulionem (ok.1l). Wszystko razem gotujemy, aż warzywa będą całkiem miękkie. 5 minut przed zdjęciem z palnika dodajemy przecier pomidorowy. Całość traktujemy blenderem:) do otrzymana gładkiego kremu.
Podawać najlepiej z serkiem mascarpone, ze względu na delikatny śmietankowy smak, który idealnie komponuje się z wyrazistym kremem z soczewicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz