sobota, 1 grudnia 2012

Spaghetti bolognese

 




Dość dawno nie robiłam tego makaronu, być może dlatego, że nie należy on do ''najlżejszych". Zostałam jednak namówiona, gdyż mój mąż jest jego fanem. W ramach zadośćuczynienia, następny obiad będzie wegetariański:)...

Składniki na 2 porcje:
-150-200g suchego makaronu spaghetti
-400g mielonej wołowiny
-2 duże marchewki
-2 korzenie pietruszki
-2 cebule
-250g passaty, czyli przetartych pomidorów,  może być puszka pomidorów typu pelati lub koncentrat pomidorowy
-ser żółty, lepszy byłby parmezan, lecz w moim osiedlowym sklepie go nie znalazłam:)
-80ml czerwonego wytrawnego wina
-4 łyżki octu balsamicznego
-4 ząbki czosnku
-tymianek
-świeża bazylia
-oliwa
-odrobina pieprzu cayenne
-pieprz
-sól

Przygotowanie:
Cebulę smażymy na oliwie, aż się zarumieni. Dodajemy zmielone mięso wołowe. Przyprawiamy dwoma ząbkami czosnku, pieprzem cayenne, czarnym pieprzem, solą i tymiankiem. Podsmażamy i dusimy ok.10 minut. Następnie dodajemy starte na tarce( nie musi być bardzo cienko) pietruszkę i marchewkę. Wszytko dusimy kolejne 10 minut. W międzyczasie gotujemy nasze spaghetti we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (ok.10 minut, aby było al dente). Makaron często mieszamy. Odcedzamy, polewamy oliwą i odstawiamy na ok.5 minut. Do naszego sosu dodajemy wino oraz ocet balsamiczny. Gotujemy chwilę bez przykrycia. Na końcu dodajemy naszą passatę, tymianek, pozostały czosnek oraz świeżą bazylię. Mieszamy i jeszcze trochę gotujemy. Dodajemy makaron. Całość mieszamy i gotowe. Posypujemy już na talerzach serem i dekorujemy świeżą bazylią. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz