wtorek, 22 stycznia 2013

Paprykowy krem z bazyliowymi grzankami

Włoskie, ziołowo-czosnkowe grzanki były przyjemnie smacznym uzupełnieniem delikatnie słodkiego kremu z papryki. Danie wyszło wegetariańskie, ze względu na brak drobiowego bulionu w mojej kuchni:). Polecam!

Składniki na 4 porcje:
-2 papryki czerwone
-2 papryki żółte
-3 marchewki
-3 cebule
-1l bulionu warzywnego lub drobiowego
-2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
-szczypta gałki muszkatołowej
-pieprz
-sól

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroimy na kawałki ok.1-2cm. Jeśli chcemy mieć dwa kolory kremu, to wszystkie składniki dzielimy na dwie części i przygotowujemy na dwu osobnych patelniach. Podsmażamy cebulę. Gdy  się zarumieni, dodajemy marchewkę. Dusimy pod przykryciem ok.5 minut. Następnie dodajemy paprykę i dusimy kolejne 20 minut. Gdy warzywa będą już miękkie wlewamy przygotowany wcześniej bulion i całość gotujemy 10 minut. Całość blenderujemy. Podajemy z łyżką śmietany.


Grzanki:
Bagietkę kroimy na kromki o grubości ok.2 cm. Smarujemy oliwą, doprawioną świeżym czosnkiem, bazylią i solą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 10 minut. Smacznego.

1 komentarz:

  1. bardzo fajny pomysł na paprykę ;) polecam też paprykę i inne warzywa z grilla http://www.zgrilla.pl/salatka-z-grillowanej-papryki/

    OdpowiedzUsuń