piątek, 22 lutego 2013

Gryczane kotlety z sosem z leśnych grzybów



Od dawna za mną chodziły kotlety z kaszy gryczanej, a w zamrażalniku miałam jeszcze trochę grzybów z zeszłorocznych zbiorów. Postanowiłam połączyć te dwa, jakże pasujące do siebie składniki. Wyszło smacznie, zdrowo i w miarę dietetycznie.

Składniki na 4 porcje (8 sztuk kotletów):
-0,5kg mięsa mielonego z indyka
-2 torebki prażonej kaszy gryczanej
-1 duża cebula
-1 starta marchew
-1 jajko
-100g bułki tartej
-pół pęczka zielonej pietruszki
-5 łyżek oleju
-pieprz ziołowy
-sól



Przygotowanie:
Kaszę gryczana gotujemy ok.15 minut. Odcedzamy. Cebulę podsmażamy na patelni. Gdy się zarumieni, dodajemy startą marchewkę. Podsmażamy ok. 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie ww. składniki mieszamy w misce. Następnie formujemy kotlety o średnicy ok. 5cm. Smażymy na małym ogniu po 10 minut z każdej strony.

Składniki na sos grzybowy:
-200g mrożonych podgrzybków
-0,5l bulionu drobiowego
-50g maki
-natka pietruszki
-pieprz
-sól

Przygotowanie sosu:

Podgrzybki gotujemy ok. 15 minut w bulionie drobiowym. Wywar doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. Na patelni zapalamy mąkę, tzn. podsmażamy ją na bardzo małym ogniu bez dodatku tłuszczu, ciągle mieszając. Dodajemy stopniowo do sosu. Całość gotujemy kolejne 10 minut.

Jako dodatek do potrawy podałam glazurowaną mini-marchewkę z kurkami.

Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła. Wrzucam po ok. 150g marchewek i kurek. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaję 1 sporą łyżkę cukru. Całość podsmażam ok.5 minut i gotowe.

2 komentarze:

  1. tylko skąd ja grzyby leśne wezmę... ;) no ale poszukam, bo wygląda zachęcajaco :) sama rzadko robię coś z kaszy, bo moi domownicy jakoś nie przepadają, mama kiedyś gotowała, ale nigdy w formie takich kotlecików... chyba się skuszę, zrobię i zaskoczę wszystkich ;) a ty powinnaś zgłosić ten pzrepis na ten konkurs o zdrowym gotowaniu. co ci szkodzi? a sprzet zawsze się wkuchnii przyda facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122

    OdpowiedzUsuń
  2. Kotlety super, ale najlepsze wrażenie robi sos :)

    OdpowiedzUsuń