środa, 28 listopada 2012

Jaja w koszulkach podane na ciemnym pieczywie

 



Przyznam się szczerze, że po raz pierwszy w życiu zrobiłam jaja w koszulkach i już wiem, że wejdą one na stałe do mojego menu. Przede wszystkim dlatego, że nie trzeba pilnować czasu, żeby żółtko pysznie się rozpływało.

Składniki na 1 porcję:
ciemna  bułka, albo jak kto woli:)
pomidorki koktajlowe
sałata  zielona i roszponka
świeżo mielony kolorowy pieprz
sól
2 łyżki octu

Przygotowanie:
wodę gotujemy w ok.3/4 powierzchni garnka. Dodajemy ocet. Następnie z niewielkiej wysokości wrzucamy jajko. Łyżką obracamy jajko, aby zakryć żółtko. Gotujemy ok. 2 minut i gotowe. Kolejne jajko możemy gotować w tej samej wodzie, ale wcześniej oczyszczamy ją z pozostałości białka po poprzednim jajku.Podajemy na pieczywie. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz