sobota, 24 listopada 2012

Roladki z kurczaka nadziewane szpinakiem i serem ricotta




Szukałam małej odmiany dla typowego obiadu. Uwielbiam szpinak i ser ricotta, dlatego postanowiłam sprawdzić tę kombinację. Dodatkowo obiad wyszedł zdrowy i dietetyczny.
Roladki podałam z kuskusem oraz surówką z rukoli i roszponki z sosem vinegrette.

Składniki na 2 porcje:
2 piersi z kurczaka
200g mrożonego szpinaku
3 łyżki serka ricotta
sól
pieprz
czosnek
roszponka
rukola
200g kuskusu
trochę masła
olej do smażenia

Składniki na sos vinegrette:
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka octu
pół łyżeczki musztardy
1/3 łyżeczki cukru
sól
pieprz
zioła do smaku. Ja dodałam odrobinę bazylii, ziół prowansalskich i tymianku

Dodatkowo:
bułka tarta i jajko do panierki

Przygotowanie:
Piersi delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. W międzyczasie przesmażamy szpinak (najlepiej mrożony liściasty, bądź świeży) na maśle z czosnkiem( ok.8 minut, nie dłużej, żeby pozostał zielony). Szpinak również doprawiamy pieprzem i solą. Na końcu smażenia dodajemy serek ricotta. Całość mieszamy. W miarę ostudzony szpinak  nakładamy na pierś z kurczaka i formujemy małą roladkę. Roladki panierujemy w jajku i bułce tartej. Następnie smażymy na małym ogniu ok. 15 minut. Gdy już będą gotowe, kroimy je na mniejsze kawałki (ok.1,5cm). W międzyczasie zalewamy kuskus gorącą i osoloną wodą w proporcji 1:1( czyli na 1 szklankę kuskusu, 1 szklanka wody). Odstawiamy na 5-7 minut.
Na talerzu układamy rukolę i roszponkę. Możemy od razu polać przyrządzonym przez nas sosem vinegrette.
Wszystko zajęło ok. 25 minut, więc dodatkowo jest to potrawa szybka.
Smacznie, zdrowo i do tego szybko. Cóż chcieć więcej... Polecam

Uwagi dodatkowe:
Jeśli chcecie mieć pewność, że wasze roladki będą zwarte i piękne, możecie związać je nitką i po usmażeniu ją zdjąć.

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń