niedziela, 2 grudnia 2012

Miętowe falafele z sosem curry-cytrynowym





Jak obiecałam, tak też zrobiłam. Po wczorajszym bardzo sytym obiedzie ze spaghetti bolognese nadszedł czas na wegetariańskie szaleństwo. Moja miętowa fantazja na temat falafela wyszła pysznie. Był to obiad z rześką nutą, ale wszystko wspaniale się równoważyło, dając dość ciekawe, nowe spojrzenie na starego, dobrego falafela.

Składniki na falafele (porcja dla 2 osób):
-2 szklanki ciecierzycy
-2 małe cebule
-1 jajko
-5 łyżek mąki
-2 ząbki czosnku
-1 łyżeczka kuminu
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka suszonej kolendry
-0,5 łyżeczki kurkumy
-0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
-garść liści świeżej mięty
-łyżeczka sezamu
-pieprz czarny
-sól

Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą na 24h (ok.5cm powyżej ciecierzycy). Gdy już minie ten czas, przepuszczamy ją przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek,  cienko pokrojoną  miętę i resztę wymienionych składników. Formujemy kotleciki o średnicy ok.4 cm. Smażymy   20 minut na małym ogniu (po 10 minut z każdej strony) w dużej ilości oleju. Na końcu posypujemy sezamem.

Składniki na surówkę:
-1/4  główki czerwonej kapusty
-40g selera ( najlepszy będzie seler cięty w octowej zalewie, do kupienia praktycznie wszędzie)
-20g orzeszków piniowych
-3 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżka cukru
-sól
-pieprz

Przygotowanie: Kapustę kroimy w bardzo cienkie paseczki. Posypujemy cukrem. Ugniatamy, aby nabrała miękkości. Dodajemy seler naciowy i wcześniej uprażone orzeszki. Całość mieszamy z oliwą i przyprawiamy. Gotowe

Składniki na sos curry:
-mały kubeczek jogurtu naturalnego typu greckiego
-łyżeczka curry
-starta skórka z połówki cytryny
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżka oliwy z oliwek
-pieprz
-sól

Przygotowanie sosu: Całość mieszamy i wsadzamy do lodówki na ok. godzinę

3 komentarze:

  1. Uwielbiam falafle, ale miętowych jeszcze nie próbowałam. Chętnie sprawdzę! Oryginalny pomysł :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń