sobota, 22 grudnia 2012
Szafranowa tarta z kurczakiem, kurkami i brzoskwiniami
Pyszne kremowe nadzienie, kurczak i brzoskwinie - czyli jak zrobić obiad i mieć deser z głowy. Polecam!
Składniki na tartę:
-250g maki pszennej
-3 łyżki oleju
-1 jajko
-1 łyżeczka soli
-odrobina cukru
Składniki na farsz:
-2 piersi z kurczaka
-10dag mrożonych marchewek "mini"
-10dag mrożonych kurek
-1 brzoskwinia w syropie
-pieprz
-sól
-ostra papryka
-odrobina sosu sojowego
Składniki na sos:
-0,5 szklanki słodkiej śmietanki 18%
-0,5 szklanki mleka
-10dag sera żółtego
-1 jajko
-szczypta szafranu
Przygotowanie sosu: Wszystkie składniki mieszamy i gotowe:)
Przygotowanie tarty:
Wszystkie składniki zagniatamy razem. Następnie wkładamy do lodówki na 0,5 godziny. Formę do tarty wykładamy schłodzonym ciastem. Nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Przygotowanie farszu i sosu:
Kurczaka doprawiamy pieprzem, solą, ostra papryką i sosem sojowym. Smażymy, dodajemy kurki, marchewki, brzoskwinie. Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy sos i całość mieszamy. Przelewamy do podpieczonej wcześniej tarty. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz