wtorek, 18 grudnia 2012
Wigilijny barszcz na zakwasie
Zakwas do barszczu sporządzamy 4-6 dni przed Wigilią. Im dłuższy czas jego odpoczynku, tym barszcz będzie bardziej wyrazisty, dlatego polecam zrobić go już teraz.
Składniki na zakwas:
-1kg buraków czerwonych
-3l chłodnej przegotowanej wody
-trochę startego chrzanu
-3 łyżeczki soli
-1 łyżeczka cukru
-1 kromka chleba (koniecznie na zakwasie)
-1,5 łyżeczki całego kminku
Przygotowanie zakwasu:
Buraki i czosnek kroimy w miarę małą kostkę. Doprawiamy, dodajemy chleb i zalewamy wodą. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-6 dni.
Składniki na barszcz:
-zakwas
-20 dag mrożonych grzybów (najlepsze będą maślaki, gdyż są najbardziej aromatyczne)
-włoszczyzna (marchew, seler, por, pietruszka)
-4 liście laurowe
-2 ząbki czosnku
-parę ziaren ziela angielskiego
-natka pietruszki
-sok z 1/3 cytryny
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
Barszcz przygotowujemy w Wigilię, gdy nasz zakwas będzie już gotowy.Wszystkie składniki, oprócz zakwasu gotujemy ok. 30 minut. Następnie dolewamy zakwas. Całość mieszamy i odstawiamy na
1 godzinę. Gdy połączymy już nasz wywar z zakwasem nie gotujemy. Gotowy barszcz przecedzamy. Podajemy z uszkami z kapustą i grzybami, które będę robić już w czwartek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz