czwartek, 27 grudnia 2012

Tagliatelle z kurczakiem, oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym






Jako wielki fan makaronów, napiszę tylko: Czysta poezja. Zainspirowana wegetariańskim makaronem przyjaciółki, stworzyłam mięsny odpowiednik.

Składniki na 4 porcje:
-500g suchego makaronu tagliatelle
-2 piersi z kurczaka
-80g czarnych oliwek
-ok.10 kaparów
-100g suszonych pomidorów
-0,5l słodkiej śmietanki 18%
-2 żółtka jaja
-20dag sera zółtego lub parmezanu
-odrobina świeżego chili
-świeża bazylia
-4 ząbki czosnku
-pieprz
-sól

Przygotowanie sosu:
Śmietankę, żółtka oraz ser roztrzepujemy widelcem i gotowe.

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy oliwą. Odstawiamy. Kurczaka doprawiamy pieprzem i solą. Podsmażamy na oliwie (możemy dodać odrobinę oliwy spod suszonych pomidorów). Gdy kurczak będzie już gotowy, dodajemy oliwki, suszone pomidory, kapary oraz przyprawy: pokrojoną, świeżą bazylię, starty czosnek oraz chili. Smażymy całość ok. 10 minut. Następnie dodajemy przygotowany wcześniej sos. Redukujemy na patelni ok. 5 minut. Dodajemy makaron. Całość mieszamy ok 3 minut i gotowe. Smacznego!

Dodatkowo: Posypujemy serem żółtym lub parmezanem oraz dekorujemy świeżą bazylią.

1 komentarz: