-0,5kg mąki pszennej
-200g cukru pudru
-100g masła
-100g margaryny
-2 jajka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-kilka kropel aromatu pomarańczowego
-2 łyżki sezamu
-pół łyżeczki różowego barwnika
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki przesiewamy. Zagniatamy z nich ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkowujemy ciasto na ok. 0,5cm. i wykrawamy kółka oraz kółka z dziurką ( ja użyłam do tego celu kieliszka. Pieczemy 10-12 minut w temperaturze 190°C.
Nadzienie czekoladowe:
W garnku roztapiamy 30g masła, dodajemy pokruszoną mleczną czekoladę. Roztapiamy na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając.Gdy czekolada się już rozpuści, odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 15 minut. Nakładamy masę równomiernie na całe ciasteczka, przykrywamy ciasteczkiem z dziurką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz