piątek, 7 grudnia 2012

Bardzo brzoskwiniowe muffiny z cytrynowo-brzoskwiniowym lukrem






Zwariowałam...piekę muffiny, choć do Sylwestra postuję. Ciężko było pohamować ślinotok:). Zjadłam tylko połówkę pysznego lukrowanego muffina i powiem Wam, że...było fantastycznie:). Zaraz je pakuję i wiozę do kuzyna. Mój dom jest za mały dla nas dwojga. Muffiny muszą zmienić miejsce zamieszkania.

Składniki:
-2 niepełne szklanki maki
-2/3 szklanki cukru pudru
-1 opakowanie cukru waniliowego
-pół szklanki oleju lub roztopionego masła
-2 brzoskwinie z syropu
-serek homogenizowany brzoskwiniowy
-1,5 łyzeczki proszku do pieczenia
-2 jajka
- ok.1/3 szklanki syropu z brzoskwiń

Dodatkowo: Do lukru potrzebujemy 1 szklanki cukru pudru, 2 łyzki soku z cytryny, 2 łyzki syropu z brzoswiń. Wszystkie składniki mieszamy energicznie łyżką i lukier gotowy. Lukier zastyga po ok. 1 godzinie.

Przygotowanie muffinów:
Wszystkie suche składniki przesiewamy. Pozostałe składniki, wraz z brzoskwiniami oraz syropem mieszamy w drugim naczyniu. Łączymy je razem, niezbyt dokładnie, aby muffiny wyszły. puszyste i delikatne. Nalewamy do 3/4 objętości foremki. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 190°C.


1 komentarz: