poniedziałek, 10 grudnia 2012

Masowa produkcja pierników



Dziś postanowiłam upiec pierniki na Święta. Trzeba im dać dwa tygodnie odpoczynku, aby były kruche. Będą idealne już na Wigilię. Chciałam również zaktualizować dla Was przepis. Poprzedni tez jest w porządku, ale ten jest zdecydowanie lepszy, a wszystko za sprawą karmelu...

Składniki na 120 sztuk:
-0,5kg mąki pszennej
-1 łyżeczka  proszku do pieczenia
-1łyżeczka sody
-2 łyżki przyprawy do piernika
-1 łyżka cynamonu
-100g cukru
-20g cukru do przygotowania karmelu
-2 jajka
-250g miodu
-60g masła

Przygotowanie:
Robimy karmel z 20g cukru i paru łyżek wody. Studzimy. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy, dodajemy pokrojone masło, jajka, miód i karmel. Zagniatamy. Ciasto powinno wyjść miękkie. Gotowy wyrób kroimy na około 5 części. Chłodzimy je w zamrażalce ok 40 minut. Wałkujemy na ok. 0,5 cm i wykrawamy wzory. Pieczemy w 180°C do 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz