poniedziałek, 24 grudnia 2012

Pierogi i uszka z grzybami i kapustą







I nareszcie nadszedł ten dzień, w którym zakończyłam produkcję pierogów i uszek. Polecam!!!

Składniki na ciasto:
-2kg mąki pszennej
-2,5 szklanki mleka
-8 jajek
-sól

Przygotowanie:
Ciasto zagniatamy, najlepiej partiami, gdyż trudno na raz ugnieść ciasto z 2 kg mąki. Pamiętajmy, aby mleko było ciepłe. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na ok.4mm. Następnie wykrawamy kółka o średnicy ok.8 cm. Z kółek oczywiście formujemy pierożki, jeśli nie będą się chciały sklejać, smarujemy ranty pierożka wodą.

Farsz na pierogi i uszka (łącznie wyszło ok. 180 sztuk):
-1kg pieczarek
-1kg kiszonej kapusty
-0,5kg cebuli
-2kg grzybów (ja użyłam maślaków)
-10dag mąki
-kostka masła
-pieprz
-sól
-3 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:
Cebule kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle. Dodajemy równie cienko pokrojoną pieczarkę. Smażymy do odparowania wody. Przyprawiamy pieprzem i solą. Kapustę namaczamy kilkakrotnie w wodzie, aby nie była zbyt kwaśna. Odsączamy i przepuszczamy razem z maślakami przez maszynkę do mięsa. Dodajemy usmażoną pieczarkę, zapaloną na patelni mąkę i sos sojowy. Całość mieszamy i gotowe.

Pierogi i uszka wrzucamy do gotującej się, osolonej wody do czasu wypłynięcia. Możecie dodać do wody odrobinę oleju, aby pierogi się nie skleiły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz