sobota, 1 grudnia 2012

Razowe muffiny z bakaliami, płatkami owsianymi i gorzką czekoladą

 



Uwielbiam muffiny. Przede wszystkim dlatego, że można puścić wodze fantazji i robić je w bardzo wielu kombinacjach, a czas ich przygotowania jest dość szybki. Dziś postanowiłam zrobić je w wersji trochę zdrowszej.

Składniki na 12 muffinów:
-2 niepełne szklanki  mąki razowej
-1 szklanka płatków owsianych
-1 szklanka mleka
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-2/3 szklanki ciemnego cukru trzcinowego muscavado
- pół szklanki oleju
-2 jajka
-tabliczka gorzkiej czekolady
-ok.10 suszonych moreli
-garść orzechów włoskich
-garść płatków migdała
-garść orzechów laskowych
-garść rodzynek

Przygotowanie:
Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy na parę minut. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy cukier trzcinowy, pokruszoną czekoladę, orzechy oraz bakalie. W osobnym naczyniu mieszamy namoczone płatki, jajka i olej. Wszystkie składniki mieszamy łyżką w jednym naczyniu, niezbyt dokładnie, aby nasze muffiny były delikatne i puszyste. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Muffiny przelewamy do naszych foremek. Posiadam silikonowe, więc nie muszę dodatkowo smarować ich tłuszczem. Pieczemy ok. 20-25 minut. Po upieczeniu zostawiamy je do ostygnięcia na kratce piekarnika i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz