piątek, 28 grudnia 2012

Papryki nadziewane kurczakiem i kuskusem z tymiankowo-czosnkowymi wedgesami

Zdjęcia robiłam w ultraszybkim tempie, aby móc z mężem zjeść ten niewiarygodnie pyszny obiad:) Jest to obecnie mój numer jeden, który będę robiła o wiele częściej. Zamiast żółtego sera, użyłam płynnego cheddara, gdyż jak dla mnie jest on najsmaczniejszym serem pod słońcem.

Składniki na 2 porcje:
-4 czerwone papryki
-2 piersi z kurczaka
-200g kuskusu
-3 czerwone cebule
-karton przetartych pomidorów
-0,5kg ziemniaków
-płynny cheddar
-0,5 l bulionu drobiowego
-4 ząbki czosnku
-tymianek
-sól
-pieprz

Przygotowanie:
Odcinamy końcówki i oczyszczamy papryki. Na patelni podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę z czosnkiem. Gdy się zarumieni, dodajemy piersi z kurczaka. Przyprawiamy pieprzem i solą. W osobnym naczyniu zalewamy  kuskus wrzątkiem, w stosunku 1:1 (5 minut w zupełności wystarczy). Gdy kurczak  będzie już gotowy, dodajemy kuskus, 1/3 kartonu przetartych pomidorów i wszystko smażymy ok 5minut. Przygotowanym farszem nadziewamy papryki i przykrywamy "kapeluszami". Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem do ok. 1/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 190°C ok. 1 godzinę, podlewając co jakiś czas bulionem. Na 5 minut przed wyjęciem papryk, zdejmujemy "kapelusze" i kładziemy na każdą z nich płynny cheddar. Podajemy z sosem, zrobionym z pozostałych pomidorów i bulionu, spod papryk. Możemy go zblenderować, aby uzyskać bardziej jednolitą konsystencję; 

WEDGESY: Ziemniaki kroimy w ćwiartki, polewamy oliwą. Przyprawiamy tymiankiem, czosnkiem, pieprzem i solą. Pieczemy równocześnie z paprykami ok.1 godzinę.

1 komentarz: